Handige tips voor het solliciteren
Een CV schrijven: de belangrijkste tips

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een Een CV schrijven: de belangrijkste tips: tien tips voor een effectief curriculum vitae (CV).

Nogal wat bezoekers van deze site zoeken marketing- of communicatie-vacatures of informatie die hen helpt bij het solliciteren daarop. Daarom hebben we een aantal pagina's opgenomen (die natuurlijk ook bruikbaar zijn als je op een andere functie wilt solliciteren). Op deze pagina: Een CV schrijven: de belangrijkste tips.

 

Een CV schrijven: de belangrijkste tips

Een CV schrijven: de belangrijkste tips

 

  • Neem niet te veel persoonlijke kenmerken op. Een lijst met vijf eruitspringende persoonlijke eigenschappen oogt veel sterker dan een lijstje met tien kenmerken.
  • Zorg voor een overzichtelijke lay-out, zodat onmiddellijk de diverse onderdelen duidelijk zijn.
  • Hou het CV zo kort en bondig mogelijk, maar vermeld wel wat je noodzakelijk en overtuigend vindt.
  • Je C.V. moet goed aansluiten bij de wensen en eisen van de werkgever. Het mag dus geen standaarddocument zijn waarvan je bij elke sollicitatie een uitdraai maakt. Bekijk per sollicitatie of je de inhoud van je C.V. moet aanpassen aan de vacature waar je op dat moment op reageert. Zorg er verder voor dat je zo min mogelijk 'gaten' in je C.V. hebt. Een werkgever zal altijd willen weten wat je gedaan hebt in het tijdsbestek dat je niet hebt vermeld.
    Samenvattend:

    * Begin het daadwerkelijke schrijven met je C.V.
    * Schrijf brief en C.V. niet met de hand, maar met een machine of computer
    * Je C.V. is geen standaarddocument
    * Zorg voor een overzichtelijke opmaak
    * Laat geen 'gaten' in je C.V. vallen

  • Maximaal 2 A4
  • Heb je een opleiding gevolgd waarvoor je geen diploma hebt behaald, dan laat je dat in het midden. Heb je weinig opleiding genoten? Leg dan zoveel mogelijk nadruk op je ervaring en praktische vaardigheden. Zie ook 'werkervaring'.
  • Heb je een opleiding in het buitenland gevolgd? Maak het de selecteur dan makkelijk om het niveau van die opleiding in te schatten. Kijk of er een Nederlands equivalent is van die opleiding om het vergelijk makkelijker te maken. Als dat niet zo is, schets dan kort de lengte, studierichting en het vakkenpakket.
  • Ben je de eeuwige student geweest en heb je tien jaar gedaan over je universitaire studie? Dat staat niet zo mooi op je cv. Je kunt er dan voor kiezen de jaartallen weg te laten. De werkgever kan hier een vraag over stellen, dus bereid je voor op het antwoord. Geldige redenen zijn bijvoorbeeld dat je een jaar in het buitenland hebt gezeten om Spaans te leren, of dat je naast je studie een baan had.
  • Moet je je ontslag of reden van vertrek bij en vorige werkgever nu wel of niet vermelden? Onder werkgevers en recruiters heerst verdeeldheid over dit punt. Het lijkt beter om in je cv niets te zeggen (dus ook niet te liegen) en in je sollicitatiegesprek eerlijk antwoord te geven als daarnaar gevraagd wordt.
  • Een bijkomend probleem is dat je gaten in je cv krijgt. Dit laatste geldt overigens ook voor mensen die bijvoorbeeld een sabbatical hebben genomen of vrouwen die ervoor kozen na de geboorte van een kind een jaartje thuis te blijven. Bereid je voor op vragen over die gaten in je cv of kijk of je die anderszins op kunt vullen. Een goede mogelijkheid is ook om een vaardigheden-cv te maken.
  • Als je om wat voor reden dan ook weinig werkervaring hebt, leg dan de nadruk op bijvoorbeeld stages die je hebt gelopen, of andere activiteiten zoals bijbaantjes.
  • Er zijn drie dingen waar je rekening mee moet houden als je vakantiewerk of een bijbaantje wilt noemen:
    1. Hebben ze een relatie met de baan waarop ik wil solliciteren. Nee? Dan niets melden.
    2. Heb ik wel genoeg werkervaring? Als je starter bent op de arbeidsmarkt, dan is het beter om iets dan niets te vermelden, ook als is het minder relevant.
    3. Als je wegens werkloosheid een baantje hebt aangenomen dat eigenlijk niet relevant is voor deze functie, vermeld dat dan toch. Het is voor de werkgever goed om te weten dat je alles aan wilt pakken, ook als is het een functie onder jouw niveau. Ook vinden sommige werkgevers het belangrijk dat je niet al te lang uit het arbeidsproces bent geweest.
  • Ook bij maatschappelijk taken, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, blijft het criterium: is dit relevant voor deze functie? Maar hier kun je de lat iets minder hoog leggen dan bij hobby's. Als jij bijvoorbeeld het jaarlijkse dorpsfestival organiseert of iedere zondag met de gehandicapte medemens op stap gaat, dan kan dat een toegevoegde waarde hebben. Het straalt in elk geval uit dat je een actief en betrokken mens bent. Laat je beslissing ook afhangen van het punt hieronder, en maak in elke geval geen ellenlange lijst, maar een korte selectie.
  • Als je starter op de arbeidsmarkt bent, en je hebt nog niet zoveel te melden op je cv, dan kun je met gerust hart al deze zaken vermelden. Dit gaat ook op voor sollicitanten die een tijd werkloos zijn geweest, maar in die tijd wel op allerlei manieren actief zijn geweest.
  • Het voordeel van het melden van hobby's en interesses, is dat dit een prettige wending kan geven aan een sollicitatiegesprek. Kijk wel uit welke hobby's je noemt want lezers zijn geneigd daar snel conclusies aan te verbinden. Uit de hobby's lezen en postzegels verzamelen, stijgt niet een erg dynamisch beeld op.
  • Bij een open sollicitatie is het handig een onderdeel "inzetbaar als" op te nemen. Hierbij geef je aan voor welke functies je jezelf geschikt acht. Op deze manier help je de selecteur om jouw cv snel en goed in te schatten. Dit onderdeel kan de kans dat je geselecteerd wordt aanzienlijk verhogen, want anders is de selecteur veel tijd kwijt aan het interpreteren en inschatten van jouw sollicitatiebrief en cv.
  • Met het onderdeel "inzetbaar als" kun je jezelf onder de aandacht brengen voor functies waarin je geen concrete werkervaring hebt. Uiteraard is dit alleen zinnig als je de selecteur ervan kunt overtuigen dat je voor die functies geschikt bent.
  • Referenties vermeld je alleen als de werkgever daarom vraagt in de vacaturetekst. Blijkt dat hij achteraf toch referenties wil, dan kun je die altijd nog geven.
  • * Een cv typ je. Waar het bij een sollicitatiebrief nog sporadisch voorkomt dat een werkgever om een handgeschreven brief vraagt, is dat bij het cv nooit het geval.
    * Zorg voor een duidelijke, overzichtelijke vormgeving. Dat betekent dat je aan beide zijden een ruime kantlijn neemt, en tussen de verschillende onderdelen steeds enkele witregels laat.
    * De lengte is maximaal twee A-4' tjes.
    * Het lettertype: hetzelfde lettertype als je sollicitatiebrief, bij voorkeur een goed leesbaar type als de Times New Roman.

    * Het soort papier is ook gelijk aan dat van je brief. Probeer een goede kwaliteit papier te gebruiken, bij voorkeur een iets zwaarder soort dan het standaard printpapier.
    * Het belangrijkste: alle onderdelen zijn overzichtelijk in gedeeld in blokken. Zie ook de voorbeeld cv' s.
    * Het staat niet mooi als je op de laatste regel (s) van pagina 1 aan een nieuw onderdeel begint. Verhuis een nieuw blok in dat geval naar pagina 2.

    Checklist

    * Ziet je cv er overzichtelijk uit?
    * Zijn spelling en taalgebruik foutloos?
    * Krijgt de werkgever in een oogopslag een indruk van jou?
    * Sluit je ervaring en kennis goed aan op hetgeen gevraagd wordt?
    * Heb je positieve bewoordingen gebruikt?
    * Komt voldoende uit de verf wat je hebt bereikt en wat jouw kwaliteiten zijn?

    Controle

    Je cv is klaar en het is verleidelijk om hem direct op te sturen. Niet doen. Controleer alles nog eens. Leg het cv een paar uur weg, om met een frisse blik alles nog eens na te lezen. Vraag vooral een vriend of collega ook eens te kijken. Vaak zien derden foutjes waar jij overheen keek.

  • 1. Houd het simpel

    Een CV is niets anders dan een korte schets van uw opleiding, werkervaring en je interesses. Gebruik het om uw sterke punten te benadrukken zonder in al te veel bijzaken te noemen. U kunt een werkgever altijd nog gedetailleerde informatie geven als u eenmaal voor een gesprek bent uitgenodigd.

    2. Prestaties voorop

    Gebruik actieve werkwoordsvormen, zoals: ik voltooide, vormde, regelde, verwierf, was verantwoordelijk voor, gaf leiding aan. Gebruik aandachtstreepjes om uw belangrijkste wapenfeiten te onderstrepen. Wijd geen ellenlange zinnen aan eerdere functies.

    3. Gebruik een omgekeerde chronologie

    Begin met uw huidige baan en werk terug in de tijd. Vermeld de naam en het land van uw werkgever, met begin- en einddatum, uw precieze functie met een korte beschrijving en uw prestaties. Als u voor het eerst solliciteert, schrijf dan elke RELEVANTE werkervaring op, betaald of onbetaald.

    4. Stem uw CV af op het bedrijf

    Werkgevers krijgen stapels post onder ogen. Dus als u naar een baan in de IT-sector solliciteert, let er dan op dat u dat aspect in al uw vorige banen zo veel mogelijk naar voren brengt.

    5. Wees eerlijk

    Liegen in uw CV is zowel tijdverspilling voor uzelf als voor uw mogelijke werkgever. Probeer bijvoorbeeld geen 'gaten' in uw CV te dichten. Zes maanden extra aan een bepaalde baan plakken lijkt misschien een goed idee, maar als u betrapt wordt, krijgt u de baan zeker niet. Maar wees ook niet te bescheiden. Als u denkt dat de drie zomers die u voor een liefdadigheidsinstelling in Frankrijk hebt gewerkt, aantonen dat u het land en de cultuur kent - schrijf dat dan op.

    6. Activiteiten tijdens je opleiding

    Als u minder dan twee jaar aan het werk bent, besteed dan ook aandacht aan uw prestaties naast uw opleiding. Leider van het discussieteam, voorzitter van de voetbalvereniging, secretaris van de feestcommissie, vertegenwoordiger van de studentenvakbond. Maar ook bijbanen hebt, zoals barman of taxichauffeur. Op die manier toont u dat u enthousiast bent, iemand die initiatief durft te nemen.

    7. Maak een duidelijk en overzichtelijk CV

    Zorg voor een verzorgd en leesbaar CV. De toekomstige werkgever moet de belangrijke informatie snel kunnen vinden. Aandachtstreepjes kunnen helpen bij het opsommen van prestaties waarover tijdens een gesprek kan worden doorgepraat. Als uw eventuele werkgever veel moeite moet doen om uw CV te lezen, verliest hij snel zijn belangstelling.

    8. Spelling

    Typefouten en grammaticale slordigheden doen het CV vaak rechtstreeks in de prullenbak belanden. Geen enkele werkgever neemt graag iemand in dienst die niet eens zijn eigen werk kan controleren. Vertrouw niet op de spellingscontrole van de pc om fouten op te sporen. Lees uw CV nauwkeurig door als u denkt dat het af is.

    9. Twee paar ogen

    Een frisse kijk van een goede vriend(in) is nuttig om fouten op te sporen of tips te krijgen. Laat uw CV nalezen als u denkt dat het af is. Na drie of vier keer lezen en bijschaven is het lastig om nog objectief naar uw CV te kijken. Met andere woorden, bepaalde fouten of onregelmatigheden vallen u niet meer op. Het is goed om er ook iemand anders naar te laten kijken. Probeer nooit uw CV in één keer af te maken. Laat het altijd een paar dagen liggen en lees het vervolgens nog eens goed door voor u het verstuurt.

    10. Referenties

    Als u goede referenties hebt, vermeld die dan zeker in je CV. Benader referenten echter wel eerst voor u hun naam gebruikt. Niets is erger dan naar iemand te verwijzen die van niets weet of die u misschien niet eens mag. Vraag dus ook altijd welk beeld de referent van u zal schetsen en neem alleen de positieve referenten op. U kunt het best uw huidige werkgever of een professor / docent van opleiding benaderen. Iemand die weet hoe u in een bepaalde werkomgeving functioneert.

  • Voor de opmaak van het cv moet een balans gevonden worden tussen aantrekkelijkheid en doelmatigheid. Een stukje persoonlijkheid kan geen kwaad, tenzij het doel wordt voorbijgestreefd. Met name het lettertype moet u standaard houden. Er zijn voldoende lettertypes die aantrekkelijk genoeg zijn en tegelijkertijd door bijna alle printers en tekstverwerkers worden ondersteund. Grafische grapjes maken het document te groot (qua geheugenruimte) en kunnen op een andere computer een geheel andere uitwerking hebben dan op de uwe.

    Inhoudelijk ontstaat steeds meer de noodzaak om veel over uzelf te vertellen. Kort en krachtig, met veel woorden die bij een eventuele keyword search tot selectie kunnen leiden. Het is tegenwoordig steeds belangrijker om een carrièredoelstelling op te nemen in het cv. Een alternatief is om, in één of twee zinnen aan te geven wie u bent en waarom u de perfecte kandidaat bent. Laat hierbij al uw bescheidenheid varen.

    U moet zelf een inschatting maken van de wijze van behandeling van uw brief met cv. Hierop kunt u de opmaak en de inhoud aanpassen. De branche van het bedrijf, de bedrijfscultuur en de functie waarop u solliciteert zijn allen van invloed.

    Hoewel emailprogramma’s steeds meer mogelijkheid geven voor het opmaken van tekst, is het toch beter als de potentiële werkgever het cv in een tekstverwerker kan opvragen. Zeker bij het afdrukken van de tekst, kan deze wat overzichtelijker worden ingedeeld, met bijvoorbeeld gebruikmaking van vette letters.

    U moet wel zeker weten dat de werkgever het bestand kan openen U kunt vragen naar de tekstverwerker die het bedrijf gebruikt of u kunt een aantal attachments meesturen.

    U surft op Internet en ontdekt de mogelijkheid via email te solliciteren. Dan is het verstandig om uw curriculum vitae (cv) mee te sturen. Dit elektronische cv wordt ecv genoemd.

    Wat doet het bedrijf met uw ecv?

    Een bedrijf dat nog niet zo ver is met elektronische verwerking zal uw ecv net zo behandelen als een cv. Waarschijnlijk wordt de cv afgedrukt en aan diverse mensen voorgelegd. De opmaak is dus van belang, want de cv moet tegelijk overzichtelijk en aantrekkelijk zijn.

    Steeds meer bedrijven verwerken de ecv’s elektronisch. Dit is vooral het geval op die plaatsen, waar men per vacature een hoge respons verwacht en bij wervings- & selectiebureaus, waar behalve respons op vacatures men ook een database met cv’s beheert.

    Als alle cv’s op elektronische wijze ter beschikking staan is ineens een nieuwe selectiemethode mogelijk: keyword search. Hierbij worden alle ecv’ op trefwoorden gecontroleerd. Als men bijvoorbeeld een werktuigbouwkundig ingenieur met leidinggevende capaciteiten zoekt, zal men een keyword search uitvoeren met de trefwoorden ‘ir’, ‘werktuigbouw’ en ‘leidinggevend’. Na de zoekactie blijft een beperkt aantal ecv’s over die vervolgens inhoudelijk bekeken kunnen worden.

    Deze ontwikkeling kan als gevolg hebben dat ecv’s wat anders van opzet moeten zijn dan de oude vertrouwde cv. U moet door de eerste selectie komen. De ecv moet daarom van alle mogelijke trefwoorden worden voorzien. U moet niet te bescheiden zijn, want het gaat hier om pure marketing van uzelf.

    Als u bij een bedrijf in aanmerking denkt te komen voor meerdere functies, dan is het verstandig om telkens dezelfde ecv te sturen. Als u verschillende ecv’s gebruikt maakt dat de indruk, dat u niet weet wat u wilt. Bovendien loopt u het risico, dat de laatst toegezonden ecv de vorige vervangt. Genoeg redenen om uw competenties en ervaringen ruimschoots te vermelden.

    # houd het eenvoudig en stop het niet vol met onbelangrijke zaken;
    # zorg dat het goed leesbaar en foutloos is;
    # werk niet met kopieën;
    # wees eerlijk;
    # gebruik bij voorkeur actieve werkwoorden zoals voltooide, bereikte, leerde, diende, was verantwoordelijk voor, regelde, zorgde ervoor dat, enz.;
    # vermeld waar u bereikbaar bent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel sitebezoekers vonden ook het volgende artikel interessant:

Het Marketingcommunicatieplan en internet /Uitdaging 3
Guerilla marketing: klein budget, groot succes

Guerilla marketing: wat is het en waar draait het om? M.n. internet biedt mogelijkheden om met weinig geld uiterst succesvolle marketing te bedrijven....

 

Wil je de rest van dit artikel lezen, klik dan even op Het Marketingcommunicatieplan en internet /Uitdaging 3 Guerilla marketing: klein budget, groot succes.

Naar de bovenkant van

'Een CV schrijven: de belangrijkste tips'

NB. Er komen regelmatig nieuwe pagina's bij op deze site, dus kom gerust nog eens terug als je meer wilt weten over onderwerpen zoals op deze pagina 'Handige tips voor het solliciteren Een CV schrijven: de belangrijkste tips', of -meer in het algemeen- over zaken als communicatie, marketing, communicatieplan, marketingcommunicatieplan, communicatiemiddelen, vacature communicatiemedewerker enzovoort.