Handige tips voor het solliciteren
Het curriculum vitae: kies het juiste model

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het curriculum vitae kun je op verschillende manieren opzetten. Hoe kies je de goede manier?

Nogal wat bezoekers van deze site zoeken marketing- of communicatie-vacatures of informatie die hen helpt bij het solliciteren daarop. Daarom hebben we een aantal pagina's opgenomen (die natuurlijk ook bruikbaar zijn als je op een andere functie wilt solliciteren). Op deze pagina: Het curriculum vitae: kies het juiste model.

 

Het curriculum vitae: hoe kies je het juiste model

Als je een curriculum vitae gaat maken, moet je keuzes maken over de structuur ervan. Anders gezegd, je moet een model kiezen. De belangrijkste modellen zijn het chronologisch CV, het a-chronologisch CV en het functioneel CV. Hoe kies je nu het model dat het beste past bij jou, bij de werkgever en bij de aangeboden functie? Een paar overwegingen.

Het chronologisch curriculum vitae

  • Grootste voordeel van het chronologisch CV is dat de lezer makkelijk je loopbaan kunt volgen en dat er makkelijk te volgen 'logica' in zit. Hoe gestroomlijnder je loopbaan, hoe beter dit uit je Curriculum spreekt. Maar dit verandert in een nadeel wanneer er 'gaten' in je carrière zitten of wanneer je heel wat uiteenlopende activiteiten hebt ontplooid. Het gebrek aan een 'simpele' carrièrelijn doet je loopbaan dan warriger overkomen dan misschien terecht is. Er kan immers wel degelijk een logica inzitten, bijvoorbeeld jouw verlangen om je breed te ontwikkelen, je interesse in bepaalde werksituaties of je geografische interesse).
     
  • Grote bedrijven en de wat behoudender sectoren (overheid, productiebedrijven, financiële sector e.d.) kunnen vaak met het chronologisch curriculum vitae (ongeacht de volgorde) het beste uit de voeten.

Het a-chronologisch curriculum vitae

  • Bij het a-chronologisch curriculum vitae (volgorde: van nu naar vroeger) krijgt je huidige activiteit / je laatste baan de meeste aandacht. Dit kan dus een reden zijn om voor deze vorm te kiezen: als je meest recente activiteit mooi aansluit bij de aangeboden functie is dit natuurlijk een prima keuze. Maar mist die aansluiting, dan kun je misschien beter voor een chronologisch CV kiezen. Idem als je laatste functie iets is waarmee je indruk kunt maken, dan wel juist iets is wat je liever op de achtergrond houdt.
     
  • Als je wat ouder bent en dus al een langer werkverleden hebt, ligt het a-chronologische CV eerder voor de hand. De lezer hoeft dan niet een hele lijst met opleiding en eerste werkjaren door te worstelen. Die spelen immers nauwelijks meer een rol bij de sollicitatie.
     
  • Grote bedrijven en de wat behoudender sectoren (overheid, productiebedrijven, financiële sector e.d.) kunnen vaak met het chronologisch curriculum vitae (ongeacht de volgorde) het beste uit de voeten.

Het functionele curriculum vitae

  • Met het functionele curriculum vitae kun je bepaalde eigenschappen, aspecten of werkervaring meer naar voren halen (en andere juist wat verdoezelen). Daardoor kun je een structuur, een logica, in je ontwikkeling aanbrengen die in een chronologisch CV misschien minder duidelijk zou zijn. Een warrige voorgeschiedenis van 'baantjes her en der' wordt dan ineens een planmatig iets onder het kopje 'Grote flexibiliteit'. Veel vrijwilligerswerk en weinig betaald werk krijgt ineens betekenis onder het kopje 'Grote maatschappelijke belangstelling/betrokkenheid'.
     
  • Het functionele CV sluit heel mooi aan bij de behoeften van de werkgever die op zoek is naar een nieuwe werknemer. Die zoekt bijvoorbeeld een intelligent, ambitieus iemand, met financiële ervaring en wat managementkwaliteiten. En dat zijn precies de 'tussenkopjes' uit jouw curriculum vitae, waarbij onder elke gezochte eigenschap je relevante ervaring, opleiding en activiteiten staan.
     
  • Een functioneel CV is prima geschikt wanneer een eerdere baan tegelijk meerdere functies inhield of wanneer je tegelijk twee parttime banen had. In deze CV-vorm kun je die wat verwarrende werksituatie helder presenteren.
     
  • Nadeel van het functionele curriculum vitae is dat het voor een werkgever lastig is om je loopbaan te volgen. Soms kan dat ook wat verdacht overkomen: alsof je wat zwakke punten in je loopbaan probeert te verbergen. Een oplossing hiervoor kan zijn om aan het eind van je CV nog even een heel summiere, chronologische samenvatting van je opleiding en werkervaring op te nemen (bij wie heb je wanneer wat gedaan).

 

Algemene opmerkingen

  • Hanteer niet al te strikt de genoemde modellen. Het zijn alleen hulpmiddelen om je informatie goed te ordenen en helder te presenteren. Een chronologische CV kun je bijvoorbeeld gerust beginnen met een omschrijving van het werk dat je zoekt en een opsomming van je belangrijkste vaardigheden, waarna je vervolgens aan het chronologische deel begint.
     
  • Bedenk aan wie je schrijft en wie je dus probeert te overtuigen! Zorg dus dat je aansluit bij de belevingswereld van de werkgever. Dat kan betekenen dat een origineel opgezet en vormgegeven CV een betere indruk maakt dan een standaard chronologisch curriculum vitae. Werkgevers die bijvoorbeeld marketing- en/of communicatie-vacatures aanbieden, zijn meestal op zoek naar mensen met creativiteit. Dat vergroot dan de spelingsmogelijkheid voor de manier waarop je je curriculum vitae opzet. Afwijkende, originele vormen ondersteunen dan je claim op creativiteit en schrijftalent. Maar als dat laatste ontbreekt kies dan liever voor de bekende modellen.
     
  • Hetzelfde geldt voor de functie die aangeboden wordt. Als daar een creatieve copywriter wordt gevraagd, kun je door een origineel opgezet CV beslist scoren. Maar voor een boekhoudkundige functie kun je beter kiezen voor het (a-)chronologische curriculum vitae.
  • Als je nog niet zo vaak een curriculum vitae hebt gemaakt, is het waarschijnlijk gemakkelijker (en veiliger) om voor een chronologisch CV te kiezen. Niemand zal je erop veroordelen en je kunt in ieder geval helder op een rij zetten wat je zoal hebt gedaan.
     
  • Kies hoe dan ook een model waarin je je thuisvoelt. Een geforceerd origineel curriculum doet meer kwaad dan goed! Je CV moet eerlijkheid uitstralen en een juist beeld (zij het met een iets positieve afwijking) van je oproepen.

 

-----------------

Misschien vind je de volgende pagina's rond solliciteren ook wel interessant:

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Op zoek naar een baan in communicatie of marketing?

Jobpool biedt communicatie-vacatures en marketing-vacatures. Een handige wizard helpt je een professioneel online CV maken. En je kunt zoeken naar vacatures op trefwoorden, regio, branche, gevraagde opleiding en ervaring en het soort aanstelling.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel sitebezoekers vonden ook het volgende artikel interessant:


Google Website Optimizer: hoe werkt het

Google Website Optimizer helpt je websitevarianten met elkaar te vergelijken op effectiviteit. In feite test je live elke variant en hoor je vervolgens van Google hoe succesvol elke variant is. Hoe zet je zo'n experiment op? Een korte samenvatting....

 

Wil je de rest van dit artikel lezen, klik dan even op Google Website Optimizer: hoe werkt het.

NB. Er komen regelmatig nieuwe pagina's bij op deze site, dus kom gerust nog eens terug als je meer wilt weten over onderwerpen zoals op deze pagina 'Handige tips voor het solliciteren Het curriculum vitae: kies het juiste model', of -meer in het algemeen- over zaken als communicatie, marketing, communicatieplan, marketingcommunicatieplan, communicatiemiddelen, vacature communicatiemedewerker enzovoort.