Handige tips voor het solliciteren
Het curriculum vitae: de verschillende varianten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je curriculum vitae kun je op verschillende manieren opzetten. Hier de meest gebruikelijke modellen.

Nogal wat bezoekers van deze site zoeken (marketing- of communicatie-)vacatures of tips voor het solliciteren daarop. Daarom hebben we een aantal pagina's opgenomen (die natuurlijk ook bruikbaar zijn als je op een andere functie wilt solliciteren). Op deze pagina: Het curriculum vitae: de verschillende varianten.

 

 

Het curriculum vitae: varianten mogelijk

Het curriculum vitae hoeft niet per se -zoals vroeger gebruikelijk was- chronologisch opgezet te worden. Je kunt ook voor andere modellen kiezen. Er zijn heel wat varianten qua opzet van je CV, maar de belangrijkste zijn ongetwijfeld de volgende (andere modellen zijn meestal een variatie hierop):

Het basis-curriculum vitae

Een basis-CV bevat je totale voorgeschiedenis met alles daarin wat mogelijk interessant kan zijn voor een sollicitatie. Dat is natuurlijk een heel verhaal. Je stuurt het basis-CV dan ook niet op: het is de moederfile waaruit je de dingen haalt die relevant zijn voor de vacature waar je nu op gaat solliciteren. Het is een hele klus om dit te maken en je zult er ongetwijfeld af en toe nog stukjes aan toevoegen, maar het grote voordeel is dat je voortaan alle info overzichtelijk en goed geformuleerd bij elkaar hebt staan. Dat scheelt je heel veel tijd.

Het chronologisch curriculum vitae

Het chronologische curriculum vitae is de meest bekende vorm en was lange tijd min of meer de standaard. Hierin zet je de geschiedenis van je carrière netjes in de volgorde waarin alles zich afgespeeld heeft. Deze vorm komt in twee varianten:

  • beginnend bij je eerste opleiding en eindigend bij het 'nu';
  • beginnend bij het 'nu' (bijvoorbeeld je huidige baan) en terugwerkend naar je eerste opleiding (dit wordt soms het a-chronologisch CV genoemd).

Voor het overzicht is het handig als je een indeling per onderwerp maakt (opleiding, cursussen, werkervaring, nevenactiviteiten, hobbies, persoonlijke ontwikkeling e.d.) en daarbinnen vervolgens het chronologisch model hanteert.

Het functionele curriculum vitae

Het functionele curriculum vitae legt de nadruk op je vaardigheden (het wordt ook wel het 'vaardigheden-CV' genoemd). Je creëert bijvoorbeeld een tussenkopje Managementcapaciteiten en geeft vervolgens in grote lijnen aan waarom je die volgens jou bezit en hoe je die ervaring hebt opgebouwd. Je kunt dit afsluiten met een overzicht van je werkervaring op dit gebied (bij wie gewerkt, wanneer, in welke functie e.d.). In de praktijk komt het bij het functionele curriculum vitae erop neer dat je je beste eigenschappen voor de aangeboden functie selecteert en die vervolgens zo enthousiast mogelijk (maar wel objectief) presenteert. Probeer wel steeds vanuit de werkgever en de aangeboden functie te denken.

Je kunt het functionele curriculum vitae op verschillende manieren structureren:

  • op basis van taken of verantwoordelijkheden (Leidinggevend, Ondersteunend, Administratief e.d.);
  • op basis van gevraagde vaardigheden uit de advertentietekst (Organisatievermogen, Sociale vaardigheden, Didactische kennis, Financieel inzicht etc.);
  • op basis van functionele aspecten: Persoonlijke gegevens, Persoonlijke kenmerken (zelfstandigheid, analytisch, representatief, oplossingsgericht, contactgericht etc.), Ervaring (organisatorisch, management, onderzoek etc.), Opleiding en eventuele andere gegroepeerde informatie.

Zoals gezegd, hanteer niet al te rigide deze modellen. Er zijn variaties mogelijk en afhankelijk van de branche waarin je zit worden die variaties wel of niet gewaardeerd. Maar vrijwel altijd lenen die varianten van bovengenoemde modellen voor een curriculum vitae.

 

-----------------

Misschien vind je de volgende pagina's rond solliciteren ook wel interessant:

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Op zoek naar een baan in communicatie of marketing?

Jobpool biedt communicatie-vacatures en marketing-vacatures. Een handige wizard helpt je een professioneel online CV maken. En je kunt zoeken naar vacatures op trefwoorden, regio, branche, gevraagde opleiding en ervaring en het soort aanstelling.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel sitebezoekers vonden ook het volgende artikel interessant:


'Vacature communicatiemedewerker' gezocht

Een vacature communicatiemedewerker vind je bij honderden op internet. Als je weet waar je moet zoeken. Hierbij de beste sites voor de toekomstige communicatiemedewerker. ...

 

Wil je de rest van dit artikel lezen, klik dan even op 'Vacature communicatiemedewerker' gezocht.

NB. Er komen regelmatig nieuwe pagina's bij op deze site, dus kom gerust nog eens terug als je meer wilt weten over onderwerpen zoals op deze pagina 'Handige tips voor het solliciteren Het curriculum vitae: de verschillende varianten', of -meer in het algemeen- over zaken als communicatie, marketing, communicatieplan, marketingcommunicatieplan, communicatiemiddelen, vacature communicatiemedewerker enzovoort.