Welk type hosting: virtual hosting, een dedicated server of colocation?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn globaal drie types hosting, virtual hosting, dedicated hosting en colocated hosting. Dat klinkt voor de gemiddelde gebruiker als zware geheimtaal, maar gelukkig is de keuze in de praktijk meestal vrij duidelijk. Heb je een niet al te grote en weinig ingewikkelde site die ook niet gelijk drommen bezoekers zal trekken, lees dan alleen het stukje over virtuele hosting, want de keuze voor virtual hosting ligt dan voor de hand.

 

Virtual hosting

Bij virtual hosting maken meerdere klanten gebruik van dezelfde server bij een internet provider. Je mag dus bij een virtuele server een klein stukje van de server gebruiken. Je deelt samen met die andere gebruikers de internetverbinding van die server en je gebruikt de standaard server software die de hosting provider je aanbiedt. Nadeel van virtual hosting is dat je wat afhankelijk bent van de andere gebruikers van 'jouw' server. Als anderen een druk verkeer veroorzaken zal jouw site ook trager bereikbaar worden en in een ongunstig geval zelfs onbereikbaar zijn. De hosting provider houdt dit wel in de gaten, maar kan het niet altijd voorkomen.

Meestal kun je kiezen uit een aantal pakketten waarbij het verschil vooral ligt in de webruimte die je mag gebruiken, de hoeveelheid dataverkeer die je 'op kunt maken' en de diverse software mogelijkheden. Deze vorm van webhosting is prima geschikt voor de meeste particuliere websites en ook verreweg het goedkoopst.

 

Een dedicated server

Bij een dedicated server maakt de klant als enige gebruik van een volledig afgezonderde server bij de webhosting provider. De hele capaciteit van de dedicated server staat dus tot je beschikking. Dat betekent dat je geen last hebt van het verkeer dat andere sites veroorzaken of van spam-praktijken van een ander die er mogelijk voor kunnen zorgen dat je server (en daarmee jouw site) op een zwarte lijst komt te staan. Een dedicated server is vooral geschikt voor een uitgebreide site die veel dataverkeer veroorzaakt en waarop misschien speciale eigen software moet draaien.

Je bent helemaal vrij om de dedicated server naar eigen smaak in te richten en te onderhouden. Dus je kunt er eigen software opzetten en de beveiliging en toegankelijkheid van de site zelf regelen. De provider neemt het technische onderhoud voor zijn rekening. Vaak is de dedicated server rechtstreeks aangesloten op een zwaardere (hele snelle) verbinding in het internationale internet-netwerk. De kosten zijn daar natuurlijk ook naar: je betaalt al gauw meer dan 150 euro per maand (of veel meer) voor een dedicated server.

 

Een colocation server

Bij een colocation server (colocated hosting) huur je geen server, maar zet je je eigen server bij de provider. Je maakt dan gebruik van de snelle internet verbinding en andere faciliteiten van de hosting provider (backup-systemen, brandbeveiliging e.d.), maar bent verder vrij in het kiezen van de computer die je aansluit. Daarmee ben je natuurlijk ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, de beveiliging etc. Eigenlijk lijkt een colocation server op een dedicated server, maar is hij van jezelf. Het voordeel is natuurlijk dat de hosting daarmee veel goedkoper is en tussen die van virtual hosting en dedicated hosting in ligt. Maar je zult wel zelf de server moeten aanschaffen en moeten onderhouden. En dat is een zorg die soms niet meevalt.

 

Al met al moet je je bij je webhosting keuze vooral afvragen:

  • hoeveel webruimte heb je nodig;
  • hoeveel dataverkeer verwacht je;
  • heb je specifieke eigen software toepassingen nodig;
  • hoeveel budget heb je beschikbaar.

 

Er bestaan overigens ook hosting pakketten die (overgangs)varianten op deze drie hosting types bieden. Maar zoals gezegd zullen de meeste gebruikers voldoende hebben aan een goed virtual hosting pakket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel sitebezoekers vonden ook het volgende artikel interessant:


Wordt het bulk email of een reclame-folder?

Neem je reclamepost op in je communicatieplan of zet je in op bulk email (of gerichte e-mail)? Recent onderzoek wijst uit dat reclame per 'slakkenpost' beter gelezen wordt. ...

 

Wil je de rest van dit artikel lezen, klik dan even op Wordt het bulk email of een reclame-folder?.

NB. Er komen regelmatig nieuwe pagina's bij op deze site, dus kom gerust nog eens terug als je meer wilt weten over onderwerpen zoals op deze pagina ' Welk type hosting: virtual hosting, een dedicated server of colocation?', of -meer in het algemeen- over zaken als communicatie, marketing, communicatieplan, marketingcommunicatieplan, communicatiemiddelen, vacature communicatiemedewerker enzovoort.