Rss-feeds: een heldere uitleg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RSS-feeds zijn nog steeds zeer populair. Wat is RSS, wat heb je eraan, wat heb je nodig en hoe zet je zelf een newsfeed op.

Rss-feeds: dat klinkt moeilijk, technologisch en saai. Maar als je nu dankzij rss-feeds op één plek ál het laatste nieuws over jóuw hobby kan vinden? En dat op elk moment? Dan wordt het toch wel interessant! In dit artikel een heldere uitleg: wat is RSS, wat zijn de voordelen ervan en wat heb je als ontvanger nodig.

 

Wat zijn rss-feeds

RSS-feeds (iets vriendelijker bekend als newsfeeds) zijn persoonlijke/individuele nieuwskanalen op internet. Via een rss-feed stuurt een zender (denk aan een bedrijf, een organisatie of iemand die een weblog bijhoudt) regelmatig berichten naar de afzonderlijke 'abonnees' van die newsfeed.

Eerst 'koppen' dan berichten in rss-feeds

In eerste instantie worden niet de berichten in hun geheel in de newsfeed verstuurd, maar alleen de 'koppen' (en een heel korte samenvatting). De koppen verschijnen als hyperlinks in beeld. Pas als de ontvanger op zo'n link klikt, wordt het hele bericht naar de lezer verstuurd.

Ontvanger heeft alleen rss-reader nodig

Het enige dat een ontvanger nodig heeft om de newsfeeds te kunnen ontvangen en te kunnen lezen is een zogeheten rss-reader. Dat is meestal een eenvoudig en vaak gratis te downloaden programmaatje. Een kanaal openen is zo simpel als het plakken en knippen van een internet-adres van de rss-feed naar de rss-reader. Dat internet-adres is gewoonlijk een directory speciaal voor newsfeeds, zoals http://spitsnet.nl/RSS/ of http://www.telegraaf.nl/rss/.

Vooral newsfeeds bij regelmatige updates

Rss feeds zijn vooral zinnig (en populair) wanneer de zender regelmatig berichten de wereld instuurt. Vandaar dat vooral nieuwssites en weblogs momenteel de grote voortrekkers zijn van het RSS-gebeuren. Je kunt zelf in de rss-reader instellen hoe vaak de koppen ververst moeten worden. Een permanente internet-verbinding sluit daar goed bij aan, maar is niet per se noodzaak.

Je eigen krant bouwen met newsfeeds

RSS is een rijzende ster. Het aantal sites dat een rss-feed aanbiedt, groeit met de dag. Dus op heel veel gebieden zijn er al newsfeeds te vinden. Door een paar newsfeeds over onderwerpen die je interesseren in je rss-reader op te nemen, blijf je in één klap op de hoogte van alles wat er op dat gebied speelt. Je kunt dat voor meerdere onderwerpen doen, dus zo zet je in feite je eigen, persoonlijke krant in elkaar.

 

 

Lees verder in dit artikel over:
- de voordelen van een RSS-feed
- wat heb je als ontvanger nodig (de rss-reader)
Kortom, hoe word je in een handomdraai dé omgevingsspecialist in rss-feeds.

Ook misschien interessant:
- Newsfeeds (rss-feeds): kansen voor internet marketing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel sitebezoekers vonden ook het volgende artikel interessant:

'Communicatiemedewerker gezocht':
Maar waar dan?

'Communicatiemedewerker gezocht': advertenties voor een communicatie vacature via internet vinden is niet zo'n probleem. Maar sommige traditionelere zoekmethoden zijn misschien wel net zo succesvol....

 

Wil je de rest van dit artikel lezen, klik dan even op 'Communicatiemedewerker gezocht': Maar waar dan?.

Naar de bovenkant van

'Rss-feeds: een heldere uitleg'

NB. Er komen regelmatig nieuwe pagina's bij op deze site, dus kom gerust nog eens terug als je meer wilt weten over onderwerpen zoals op deze pagina ' Rss-feeds: een heldere uitleg', of -meer in het algemeen- over zaken als communicatie, marketing, communicatieplan, marketingcommunicatieplan, communicatiemiddelen, vacature communicatiemedewerker enzovoort.