Dataverkeer berekenen: voorkom dure hosting kosten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaak schermt een hosting provider met de hoeveelheid dataverkeer die je mag gebruiken (en de webruimte die je voor je site krijgt). Goedkope hosting betekent in de praktijk vaak dat je minder dataverkeer mag 'veroorzaken'. Maar soms moet je dan wél flink bijbetalen wanneer in de praktijk meer bezoekers je site bezoeken dan je had gedacht. Het is dus heel belangrijk om goed in te schatten hoeveel dataverkeer je nodig hebt. Hoe kun je die hoeveelheid dataverkeer berekenen?

 

Dataverkeer berekenen kan lastig zijn

Je dataverkeer berekenen betekent vooral inschatten hoeveel bezoekers er zullen komen en hoe zwaar de files zijn die ze gemiddeld zullen downloaden. Onder 'downloaden' valt dan ook het vertonen van de site in het browserscherm van de bezoeker.

Dataverkeer berekenen: hoeveel MB downloadt de gemiddelde bezoeker

Als je geen files biedt speciaal om te downloaden (mp3-files, sofwareprogrammaatjes, video's etc.), ontstaat het dataverkeer alleen doordat elke bezoeker een of meerdere webpagina's te zien krijgt in zijn/haar browser. Dan draait het er dus om hoe groot de gemiddelde webpagina van je site zal zijn. Dat is een kwestie van optellen van het aantal KB / MB van de verschillende files die nodig zijn om de gemiddelde pagina compleet op het scherm te zetten.

Om een idee te krijgen: als je een pagina hebt met een videobestand van 2 MB, een aantal foto's van samen 400 KB en wat tekst (de html-file), zorgt elke bezoeker die die pagina opent in zijn of haar browser voor een dataverkeer van bijna 2,5 MB. Vijf bezoekers per dag betekenen dan in een maand een dataverkeer van 5 x 30 x 2,5 MB, ofwel 375 MB voor die ene pagina. Zou je tien pagina's op je site hebben, dan kom je in dat geval op 3,75 GB per maand uit.

Wil je je dataverkeer berekenen voor een eenvoudiger pagina, dan ga je bijvoorbeeld uit van 1 of 2 fotootjes (80 KB) en wat tekst (20 KB), ofwel samen 100 KB. Dan kom je bij vijf bezoekers per dag op een maandelijks dataverkeer van 5 x 30 x 0,1 MB = 15 MB. Een website van tien van zulke pagina's betekent dan een dataverkeer van 150 MB per maand.

Het is dus duidelijk dat vooral video's en audiofiles voor flink dataverkeer kunnen zorgen. De populaire Flash-files zijn qua omvang een stuk bescheidener (meestal zo'n 200 - 400 KB en vaak nog minder) en foto's moet je zo goed mogelijk comprimeren, maar dan kun je ook zonder zorg over je dataverkeer er aardig wat op een pagina zetten. Ga je je dataverkeer berekenen dan hoef je trouwens geen links naar YouTube-video's mee te tellen: die tellen op bij het dataverkeer van de YouTube-site en niet bij het dataverkeer van jouw website.

Je dataverkeer berekenen: hoeveel bezoekers ga je trekken

Je totale benodigde dataverkeer hangt daarnaast sterk af van je schatting van je bezoekersaantal. Verwacht je enkele bezoekers per dag (zoals in de voorbeelden hierboven) dan zul je niet gauw je datalimiet overschrijden. Maar wanneer je je site her en der op startpagina's aanmeldt, je site continu aanvult, een aantal vaste bezoekers (bijvoorbeeld via een forum) aan je weet te binden etc., dan kun je zo op een paar honderd bezoekers per dag zitten. En in dat geval pakt je dataverkeer berekening heel anders uit. Kijk in ieder geval vooruit: het aantal visitors zal na een half jaar duidelijk anders liggen dan net na het starten van je website. Kortom, op welk aantal bezoekers mik je uiteindelijk?

Je dataverkeer berekenen: kies voor zekerheid

Ga je je dataverkeer berekenen, kies dan voor zekerheid en schat je datalimiet niet te laag in (je email-verkeer telt trouwens ook mee). Een provider die je 5 GB dataverkeer per maand biedt, is duidelijk aantrekkelijker dan een die je 1 GB biedt. Het bijbetalen omdat je over je datalimiet heen schiet, is meestal een dure zaak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel sitebezoekers vonden ook het volgende artikel interessant:

De rss-reader:
Uitleg en handige tips

Een rss-reader is nodig om de berichten in je newsfeeds te kunnen lezen. Wat doen ze precies, hoe kies je er een en waar vind je leuke rss-feeds?...

 

Wil je de rest van dit artikel lezen, klik dan even op De rss-reader: Uitleg en handige tips.

NB. Er komen regelmatig nieuwe pagina's bij op deze site, dus kom gerust nog eens terug als je meer wilt weten over onderwerpen zoals op deze pagina ' Dataverkeer berekenen: voorkom dure hosting kosten', of -meer in het algemeen- over zaken als communicatie, marketing, communicatieplan, marketingcommunicatieplan, communicatiemiddelen, vacature communicatiemedewerker enzovoort.