Google Website Optimizer: een introductie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google Website Optimizer is een heel handig gratis programma van onze nationale zoekmachine waarmee je de effectiviteit van je eigen webpagina's kunt testen. Je varieert de inhoud en bekijkt welke inhoud meer bezoekers en conversies oplevert. Hiermee kun je je internet communicatie en internet marketing een stuk verbeteren. Om die reden hierbij een uitleg van de werking van Google Website Optimizer.

 

Succesvolle online marketing met Google website optimizer

Hoe succesvol is een webpagina eigenlijk? Je zou zeggen: kijk naar het aantal bezoekers dat op de pagina reageert door contact op te nemen, iets aan te schaffen, zich aan te melden voor je nieuwsbrief of welke andere actie ook onderneemt waar je met de pagina op aanstuurt. En toch zegt die respons lang niet alles. Dat blijkt al als je de vraag iets herformuleert: hoe succesvol zou je webpagina kúnnen zijn? Het antwoord daarop is: testen. Maar net als bij andere communicatiemiddelen komt dat testen er vaak niet van. Of de test beperkt zich tot het aanspreken van een paar bekenden. Sinds enige tijd is er nu de Google Website Optimizer, een heel handig hulpmiddel dat het testen van webpagina's veel eenvoudiger maakt. Binnen korte tijd weet je welke teksten, illustraties, vormgeving of aanbod het meest onweerstaanbaar zijn!

Website optimalisatie via Google Website Optizer

Met Google Website Optimizer kun je verschillende versies van dezelfde webpagina vergelijken qua effectiviteit. Je geeft aan welke onderdelen van de pagina verschillen (hoofkop, alinea, illustratie etc.) en Google voert een experiment uit waarbij een deel van de sitebezoekers de ene variant te zien krijgt en een ander deel een andere variant. Na een poosje (afhankelijk van de hoeveelheid website verkeer) krijg je een rapport en weet je waar de bezoekers van de pagina het best op reageren. Google geeft je daarbij ook suggesties hoe je de pagina kunt verbeteren. Het opzetten van een informatief experiment vergt wat ervaring. Maar die doe je gaandeweg vanzelf op. Daarnaast zul je wat code op je pagina moeten installeren, dus je moet ofwel de webmaster zijn of diens hulp inroepen. Maar het plaatsen van die code is gelukkig niet ingewikkeld.

Het resultaat van Google Website Optimizer

Google Website Optimizer biedt je twee soorten rapporten: een combinatierapport en een paginasectierapport. Het combinatierapport laat grafisch en in getallen zien hoe elke combinatie van je variatieonderdelen presteert (inclusief de originele inhoud). Zo kun je dus zien dat bijvoorbeeld de combinatie Hoofdkop-variant2 + Introtekst-variant3 + Foto-variant1 de beste resultaten geeft. Hoe meer gegevens Google heeft verzameld, hoe betrouwbaarder natuurlijk de uitkomst. Anders dan bij het Combinatierapport kun je in het Paginasectierapport zien hoe elke variant van een paginaonderdeel heeft gepresteerd. Dit kan je onder andere helpen bij het opzetten van een nieuw experiment. Het kan trouwens goed zijn dat je webpagina beter scoort met de 'winnende combinatie' uit het Combinatierapport dan met het toepassen van elk 'best presterend onderdeel' uit je Paginasectierapport. Erg handig is dat je in het Paginasectierapport ook kunt zien welk onderdeel (en dus variatie daarin) het meeste invloed heeft op je resultaten. Zo kan het zijn dat de foto die je bijvoorbeeld in het midden van de pagina hebt staan, eigenlijk geen merkbare invloed op je 'conversie' heeft, terwijl een kleine tekstvariatie in je hoofdkop al een enorm verschil maakt.


Binnenkort zal het Communicatie-Centrum uitgebreider ingaan op Google Website Optimizer. Uitgebreide informatie vind je in ieder geval bij Google zelf: Google Website Optimizer.

 

 

 

 

Deze pagina gaat over communicatie en marketing, Google Website optimizer, optimalisatie, internet marketing,  etc.

 

 

 

 

 

Veel sitebezoekers vonden ook het volgende artikel interessant:

Het Marketingcommunicatieplan en internet /Uitdaging 5
Het Marketingcommunicatieplan en link populariteit

Het marketingcommunicatieplan is door 'internet' hard toe aan een major upgrade. Een linkstrategie is daarbij van groot belang. Wat houdt dat in?  

...

 

Wil je de rest van dit artikel lezen, klik dan even op Het Marketingcommunicatieplan en internet /Uitdaging 5 Het Marketingcommunicatieplan en link populariteit.

Google

 

 

Veel gelezen pagina's

 

Google Website Optimizer: dé tester voor website optimalisatie

Google Website Optimizer is een prima (en gratis) programma waarmee je de effectiviteit van je eigen webpagina's kunt testen. Je varieert de inhoud en bekijkt welke inhoud meer bezoekers en conversies oplevert.

 

 De beste geschenken voor een relatie

Geschenken zijn enorm belangrijk voor een relatie. Hoe vind je dat ene, juiste cadeau?

 

De beste logo's ontwerpen doe je zelf

Zelf je bedrijfslogo maken: waar je beslist rekening mee moet houden.

 

Switchen van internet provider makkelijker

Het overstappen naar een andere internet provider wordt binnenkort eenvoudiger. De consument zal minder te maken krijgen met administratieve rompslomp. Mogelijk zullen ook de prijzen wat dalen.

 

 

Naar de bovenkant van

' Google Website Optimizer: een introductie'

  

Bedankt voor je bezoek aan onze site. Regelmatig komen er nieuwe pagina's bij, dus je bent welkom om nog eens langs te komen als je meer wilt weten over onderwerpen zoals op deze pagina Google Website Optimizer: een introductie, of -meer in het algemeen- over zaken als communicatie, marketing, communicatieplan, marketingcommunicatieplan, communicatiemiddelen, vacature communicatiemedewerker enzovoort.